raw jordgubbsmoussetårta med smak av lime

Igår gjorde jag min första rawfood-tårtbeställning. Gör titt som tätt tårtor till släkt och familj, men då oftast vanliga tårtor. Så det var roligt att få en beställning från någon utomstående, och extra roligt att det var rawfood.
 
Fick helt fria händer och hade först tänkt göra en choklad och jordnötscheesecake. Men eftersom det skulle vara många barn med på kalaset så valde jag att göra en lite mer barnvänlig tårta.
Kom då att tänka på en alldeles gudomlig raw jordgubbsmousse tårta som Jennie bjöd på i somras, så den fick det bli. Plus en laddning med dadel-chokladbollar!
Allt hade blivit mycket uppskattat fick jag höra efteråt, superkul :)
Här kommer receptet på den perfekta sommartårtan som bara smääälter i munnen! 
 
Botten:
2 dl solrosfrön
2 dl sötmandel
10 färska dadlar
1 msk vatten
 
Mixa ihop allt till en crunchig botten. Tryck ut i en runt springform, ca 24 cm i diameter. 
 
Moussen:
6 dl cashewnötter
200 g färska jordgubbar
1 mogen banan
3 lime (saften)
1/2 dl smält/rumsvarm kokosolja
1 dl agavesirap eller flytande honung
1 tsk bourbon vaniljpulver
 
Mixa cashewnötterna i matberedare tills dom bildar en klibbig massa/nötssmör. Tar ca 5-8 min. Stanna upp imellanåt och pilla ner nötter från kanterna.
Tillsätt sedan kokosoljan och mixa lite till. 
Släng i resten av ingredienserna och mixa till en slät mousse. 
Häll över nötbotten och ställ in i kylen ca 30 min.
 
Jordgubbsspegel:
200 g färska jordgubbar
1 lime (saften)
1/2 dl agavesirap eller flytande honung
2.5 msk chiafrön
 
Mixa allt utom chiafröna slätt. 
Blanda i chafröna för hand och låt svälla ca 15 min.
Bred sedan försiktigt över jordgubbsmoussen och ställ in tårtan i frysen minst några timmar eller över natten. 
 
Ta fram i god tid innan den ska ätas och låt tina i rumstemperatur eller gärna en längre stund i kylen. 
Garnera med färska jordgubbar!
 
Testa gärna, lovar att detta är drömmen för alla fika-älskare... :)
1 Tamara:

skriven

Gott!

Kommentera här: