Raw lingonmoussetårta
Hej på er!
Idag ska ni få ta del av något alldeles, alldeles fantastiskt ljuvligt. En fräsch, len, krämig rawfoodtårta med en botten av torkad frukt och solrosfrön, toppat med lingonmousse och färska röda vinbär. Söt, frisk och syrlig på samma gång. Fullproppad med massa proteiner, vitaminer, mineraler & nyttiga fetter.

Mamma och jag delade på halva till fikat igår, och hade det inte varit för att vi skulle äta lunch inom kort så hade vi säkert smällt i oss hela tårtan!

Vissa rawfoodbakverk kan lätt bli lite mastiga med tanke på att det är så mycket nötter, men den här blev alldeles lagomt mastig, och samtidigt lätt och luftig på något sätt. Har spanat in det här receptet många gånger, som jag hittade på rawfoodfamiljens blogg "www.kurera/rawfoodfamiljen.se" Dom har en himla massa fascinerande ideér, tips och recept.
Nåja, skulle kunna skriva många fler rader om denna tårta, men ni ska få receptet istället, så ni kan få uppleva den med egna ord.
Botten:
2 dl solroskärnor (blötlagda minst 3 timmar)
0.75 dl russin
8 torkade plommon
1 msk kokosolja
Lingonmousse:
2 dl cashewnötter (blötlagda minst 3 timmar)
2 dl lingon
3 msk kokosolja
Blötlägg solroskärnor och nötter. Blötlägg även russinen och plommonen ca 15 minuter innan du börjar.
Mixa samman torkade frukten och kokosoljan i en matberedare. Tillsätt sedan solroskärnorna och mixa till en smet, gör inte om det blir lite bitar kvar av solroskärnorna. Klä en form med plastfolie och tryck sedan i smeten där i. Ställ i kylen och börja sedan med lingonmoussen.
Mixa samman cashewnötterna till ett mjöl. Tillsätt sedan tinade eller färska lingon och kokosoljan. Mixa ihop tills det blir en lagomt slät smet. Bred över solrosbotten och ställ sedan in i kylen minst en timma innan servering. Garnera med valfria bär.
Har nu fryst in det som blev kvar av tårtan i portionsbitar, så det bara är att ta upp som mellanmål eller fika. Perfekt ju! Nästa gång ska jag nog göra en dubbel sats ;)
P.S Jag gjorde tårtan i en rätt så liten form, ca 15*15 cm i diameter. Så om du ska göra den i en vanlig form/springform, som oftast är 24 cm, dubbla då satsen så den inte blir för platt.

Lycka till!